top of page

De ce arta este o forma de meditatie


Multi dintre noi am auzit despre beneficiile meditatiei, dar uneori ne este greu sa o practicam. A crea arta este insa o alta cale de a avea acces la o stare meditativa si la vindecarea profunda pe care o genereaza.

“Arta este garantia sanatatii mentale”, sustinea Louise Bourgeois, o artista franco-americana. Bourgeois chiar adauga: “Acesta este cel mai important lucru pe care l-am spus.” Pentu ea, arta era un mijloc de a gestiona emotiile coplesitoare. Spunea ca isi aminteste cum modela mici sculpturi din firimituri de paine la masa de seara, cand era mica, pentru a face fata tatalui ei dominator. Arta era mai mult decat o evadare, ii mentinea sanatatea psihica.

Dar arta este eficienta nu numai pentru persoane cu probleme grave. Iata patru motive pentru care activitatea creativa este o reteta atat de puternica pentru bunastarea psihologica a oricarui om, indiferent de varsta:


1. Arta este un vehicul pentru meditatie si conectare cu sine

Cei mai multi dintre noi intelegem ca arta ofera o poarta de scapare cand realitatea este prea dura, dar de unde provine potentialul ei vindecator?

Conform cercetarilor, unul dintre factorii care confera putere meditatiei este promovarea acceptarii. A crea arta este un tip de meditatie, un antrenament activ al mintii care creste nivelul de constientizare si accentueaza acceptarea sentimentelor si a gandurilor, fara judecata, pe fondul relaxarii corpului si a mintii.

Arta, ca si meditatia, ne permite sa cream un spatiu intre gandurile noastre - adesea negative si anxioase – si ne conecteaza cu noi insine, spre deosebire de falsul si efemerul simt al identitatii pe care il avem uneori cand suntem prinsi in valtoarea gandurilor si a emotiilor. Eckhart Tolle scria: “Identificarea cu gandurile si cu emotiile care insotesc aceste ganduri creeaza o falsa identitate, conditionata de trecut… Acest fals sine nu este niciodata fericit sau implinit pe termen lung. Starea sa normala este de neliniste, frica, insuficienta si neimplinire.” Activitatile artistice ne conduc spre o stare de constienta si ne elibereaza de obositoarea sporovaiala a mintii.


2. Arta ne da senzatia de curgere si de libertate

Asemanator meditatiei, arta ne poate ajuta sa ne scufundam intr-o zona mai linistita si mai profunda a fiinte noastre. Intram intr-o stare de curgere si de constientizare a momentului prezent. “Toti artistii adevarati, fie ca isi dau seama sau nu, creeaza dintr-o stare de non-minte, de liniste interioara”, sustine Tolle.


3. Arta permite adevarata exprimare de sine

Procesul de a produce arta inlocuieste nevoia de comunicare verbala. Creativitatea este limbajul care le permite oamenilor sa se conecteze unii cu altii si cu ei insisi, la un nivel non-verbal. In terapie, arta poate fi o modalitate eficienta de a exprima ceea ce nu poate fi rostit, dupa cum s-a observat in terapiile creative pentru copii. Aceasta explica de asemenea de ce suntem miscati pana in adancul sufletului atunci cand privim o lucrare de arta sau cand ascultam o piesa muzicala, fara sa le cunoastem neaparat originea.


4. Arta ne ajuta sa devenim calmi si centrati

Este interesant de notat ca Bourgeois, cand a fost rugata sa comenteze munca ei din decursul intregii vieti, a spus ca a impresinonat-o cel mai tare cat de constanta a fost. Poate ca este nevoie sa redefinim ceea ce consideram a fi un final fericit. Fericirea nu consta atat de mult in a fi “pe val” (stare adeseori urmata de caderi), cat de a intretine un spatiu care ne ofera stabilitate si o conexiune constanta cu adevaratul nostru sine.


Sursa: goo.gl/37DnvJ

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page