Beneficiile artei pentru copii
“Arta are in educatie rolul de a-i ajuta pe copii sa devina ei insisi, in loc sa devina asemanatori cu toti ceilalti.” (Sydney Gurewitz Clemens)
Pedagogii sustin ca arta incurajeaza abilitatile motorii fine, dezvoltarea neuronala si abilitatile de rezolvare a problemelor, putand fi folosita eficient pentru intelegerea altor subiecte importante cum ar fi cititul, scrisul, matematica si stiintele. Terapeutii spun ca arta este valoroasa pentru ca ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea inconjuratoare si sa confrunte in conditii de siguranta anumite emotii negative. Artistii considera ca arta este importanta prin sine, ca sursa de frumusete si expresivitate, precum si pentru procesul creativ in sine. Copiii spun ca arta este o activitate amuzanta, care ii bucura. Unii parinti afirma ca arta este vitala pentru familie intrucat ii implica si ii delecteaza pe toti.
Arta este legata organic de creativitate - un atribut tot mai des invocat printre cei mai importanti factori de succes pentru indivizi, organizatii si culturi.
Adevarul este ca arta are un rol vital si ca implicarea copiilor in activitati artistice ii ajuta sa invete mult mai bine la toate celelalte discipline. Iata cateva beneficii pe care copiii le obtin cand realizeaza lucrari artistice:
Beneficiul #1: Arta promoveaza creativitatea
Creativitatea este abilitatea de a gandi in afara stereotipurilor, de a corela in mod inedit doua idei aparent fara legatura. Solutiile problemelor majore si marile descoperiri din orice domeniu se datoreaza creativitatii. Abilitatea de a fi creativ este vitala pentru succesul copiilor nostri si pentru bunastarea intregii lumi, acum mai mult decat oricand, intrucat ne confruntam cu provocari teribile cum ar fi incalzirea globala, crizele economice si razboaiele. Populatia, organizatiile si guvernele cauta solutii inovative in fiecare zi. Conform International Child Art Foundation, “Cercetarile arata ca un copil care este expus la arta deprinde o abilitate speciala de a gandi creativ, de a fi original, de a descoperi, de a inova si de a crea proprietate intelectuala – atribute esentiale pentru o persoana de succes si pentru prosperitate sociala in secolul XXI.”
Beneficiul # 2: Arta dezvolta conexiunile neuronale
Activitatile artistice pot implica toate simturile: vazul, auzul, simtul tactil, mirosul si gustul. Sinapsele din creierul unui copil se “aprind” cand acesta creeaza, strange intre degete tuburile de vopsea, amesteca materialele si culorile sau deseneaza fie din imaginatie, fie dupa model.
Beneficiul # 3: Arta dezvolta motricitatea fina
Manuirea pensulei, desenarea punctelor si a liniilor, taierea cu foarfecele, folosirea tubului de lipici, modelarea plastilinei, ruperea hartiei – toate necesita dexteritate si coordonare si totusi copiii le gasesc atat de amuzante si de placute, incat vor sa le faca din nou si din nou. Pe masura ce copiii produc lucari artistice, motricitatea lor fina se imbunatateste.
Beneficiul #4: Mazgalirea este un precursor al scrisului
Copiii mici incep prin a mazgali haotic. Cu cat mazgalesc mai mult, cu atat ajung sa controleze mai bine creionul si miscarile acestuia pe hartie. Pe masura ce copiii isi controleaza mai bine mazgaliturile, ei creeaza o mai mare varietate de forme, inclusiv formele necesare pentru scrierea alfabetului.
Beneficiul #5: Arta dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor
Arta procesuala nu este altceva decat o oportunitate nesfarsita de a face alegeri, a concluziona, a imbunatati si a evalua rezultatele. Copiii se simt tot mai confortabil cu incertitudinea si raman ganditori flexibili, ceea ce le confera mai multa creativitate si incredere. Si cu cat experimenteaza mai multe materiale si tehnici, cu atat vor fi mai dornici sa incerce noi combinatii si idei.
Beneficiul #6: Arta ii ajuta pe copii sa inteleaga lumea inconjuratoare si pe ei insisi
Copiii absorb cantitati incredibile de informatii noi si au nevoie sa proceseze intr-un mod reflexiv ce au invatat. Arta le permite sa exploreze emotii si sa faca fata atat evenimentelor zilnice, cat si celor semnificative. Materialele artistice ofera posibilitatea exteriorizarii in siguranta a emotiilor. Sentimentele si ideile pot fi reduse la o dimensiune usor de gestionat si de manipulat dupa dorinta. Miscarea, sunetul, imaginea, culoarea, linia si imaginatia – toate ii ajuta pe copii sa se exprime multidimensional intr-o maniera in care nu ar reusi prin cuvinte sau este mai confortabila pentru ei decat cuvintele.
Cand ii incurajam pe copiii nostri sa exploreze arta, le oferim cai de a se exprima, ii incurajam sa se cunoasca pe ei insisi, dar si sa stapaneasca o varietate de instrumente si tehnici. Ca parinti si profesori, le putem pune la dispozitie un mediu in care sa se simta in siguranta pentru a experimenta si a crea, unde intrebarile sunt incurajate si copiii au acces liber la materialele de care au nevoie. Facem aceasta nu pentru a prduce artisti de cariera, ci pentru a creste copii increzatori, care se simt confortabil cu propria creativitate, oricare ar fi forma sub care se manifesta.
Beneficiul #7. Arta ii ajuta pe copii sa socializeze
Activitatile artistice de grup faciliteaza relationarea copiilor cu interese comune, indiferent de varsta, rasa, nivel al abilitatilor sau chiar de limba.
O viata plina de arta presupune o minte deschisa, cateva unelte simple, ceva pregatire si dorinta de a explora. Este o cale bogata in satisfactii, pe care oricine o poate urma in ritmul propriu.
Sursa: https://artfulparent.com/2016/01/the-benefits-of-art-for-kids.html