top of page

Inteligente multiple. In ce fel esti inteligent?

 

 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Toti suntem geniali. Dar daca judeci un peste dupa abilitatea lui de a se urca intr-un copac, va trai toata viata lui crezand ca este prost." Astfel surprindea genialul Albert Einstein una dintre problemele majore ale sistemului educational, inca de actualitate in zilele noastre: irosirea unui potential inestimabil prin incadrarea copiilor in standarde limitative.

Inteligenta este de obicei identificata cu abilitatile inalte in domeniul stiintelor exacte sau in cel lingvistic, iar metodele de predare si evaluare a elevilor incurajeaza memorarea in detrimentul intelegerii in profunzime.

Insa aceasta abordare educationala se dovedeste a fi nu doar ineficienta in privinta pregatirii copiilor pentru provocarile vietii, ci si traumatizanta. Multi copii ajung sa se considere “prosti” sau inadecvati din cauza lipsei de recunoastere a unicitatii lor, in timp ce altii neglijeaza scoala pentru a se dedica pasiunilor reale. Astfel, contrar credintei multor parinti, interesul fata de disciplinele din programa sau notele obtinute la scoala nu sunt indicatori relevanti pentru nivelul de inteligenta al copilului.

Teoria inteligentelor multiple formulata de Howard Gardner, psiholog american si profesor la Universitatea Harvard, ofera o perspectiva diferita care poate schimba semnificativ paradigma educationala. “Ar trebui sa petrecem mai putin timp notand copiii si mai mult timp ajutandu-i sa-si identifice abilitatile si darurile naturale si sa le cultvam pe acestea. Exista sute si sute de cai pentru a atinge succesul si multe, multe abilitati distincte care te vor ajuta sa ajungi acolo ”, sustine Gardner.

Psihologul american a identificat si prezentat opt tipuri de inteligenta:

  1. Inteligenta lingvistica. Oamenii la care predomina aceasta inteligenta sunt  sensibili la sensul si ordinea cuvintelor, la sonoritatea si ritmurile limbii. Inteleg nuantele subtile ale cuvintelor si expresiilor,  folosindu-le adecvat in context.  Pot sa invete rapid  limba materna si limbile straine. Inteligenta lingvistica este specifica pentru scriitori, jurnalisti, avocati si oameni de comunicare .

  2. Inteligenta logico-matematica. Este capacitatea de a opera cu numere, modele, categorii si relaţii, de a grupa, ordona si a interpreta date. Persoanele la care inteligenta logico-matematica este foarte dezvoltata, au inclinatii pentru rationament, ordine, gandire in termeni de cauza si efect, crearea ipotezelor si viziune rationala asupra vietii. Este reprezentativa pentru matematicieni, informaticieni, oameni de stiinta, ingineri si contabili.

  3. Inteligenta muzicala. Persoanele la care aceasta inteligenta este dominanta, au sensibilitate la ritm, recunosc cu usurinta stiluri si piese muzicale, pot canta vocal sau la instrumente muzicale. Este specifica muzicienilor instrumentisti, vocalistilor, compozitorilor si dirijorilor.

  4. Inteligenta spatial-vizuala. Oamenii predominant spatial-vizuali pot crea, modifica si opera cu imagini mentale, au simtul orientarii in spatiu si citesc cu mare usurinta harti, diagrame si grafice. Sunt extrem de atenti la detaliile vizuale si sunt inclinati sa-si reprezinte ideile grafic. Cele mai potrivite domenii de activitate pentru acestia sunt arhitectura, pictura, sculptura, design-ul si fotografia.

  5. Inteligenta corporal-kinestezica. Permite coordonarea motrica, folosirea abila si expresiva a corpului, indemanarea in manipularea obiectelor. O inalta inteligenta corporal-kinestezica au sportivii, dansatorii, sculptorii, stomatologii, croitorii si mestesugarii.

  6. Inteligenta interpersonala. Cei cu o inteligenta interpersonala inalta sunt inclinati sa aiba interactiuni sociale frecvente, recunosc trasaturile definitorii si diferentele dintre oameni,  sunt empatici, intuiesc universul interior al celorlalti si raspund adecvat la nevoile acestora. Pot avea success ca psihologi, sociologi, pedagogi, vanzatori, oameni de marketing si PR, manageri.

  7. Inteligenta intrapersonala. Oamenii la care aceasta inteligenta este dezvoltata, sunt constienti de propriile trairi, abilitati si dorinte, atuuri si vulnerabilitati.  Acestia isi monitorizeaza si controleaza eficient gandurile si emotiile, luand decizii pe baza cunoasterii de sine. Inteligenta intrapersonala este esentiala pentru psihologi, profesori, teologi si antreprenori.

  8. Inteligenta naturalista. Se manifesta printr-un viu interes pentru studiul si protejarea plantelor si animalelor, prin abilitatea de a recunoaste si de a clasifica indivizi, specii si relatii ecologice. La biologi, medici, astronomi, ecologi, dar si la maestrii bucatari, inteligenta naturalista este predominanta.

Aceste inteligente se manifesta in diverse proportii si nuante la fiecare individ. “Daca esti bun la muzica, pot prezice cu o acuratete apropiata de zero daca vei fi priceput sau nepriceput la alte lucruri”, afirma Gardner. Asadar, constructiv ar fi sa ne intrebam nu cat de inteligent este un copil, ci in ce fel este inteligent!

Daca un copil nu se arata pasionat si performant in niciun domeniu, nu inseamna decat ca are nevoie sa fie implicat in actvitati mai diverse, sa intre in contact cu mentori sau sa i se acorde mai multa libertate si incredere. La fel cum o samanta incolteste doar daca este pusa in pamant in anumite conditii de luminozitate, umezeala si temperatura, potentialul unui copil va da roade numai daca este “hranit” intr-un mediu favorabil.

Programul ART PUZZLE ofera copiilor ocazia sa-si descopere inclinatiile native si pasiunile, cultivand totodata inteligentele multiple.

bottom of page